Settings
Decline all
Accept all
Necessary/functional

Always active

Analytics


Advertisement


Save settings
Accept all

spotrebitel_clanek

V súčasnosti sme obklopení množstvom podobných výrobkov, v ktorých sa pre malé rozdiely ťažko orientujeme. Prieskum trhu ukázal, že spotrebitelia majú záujem kupovať zdravšie a kvalitnejšie potraviny, ale nie sú schopní rozlíšiť, ktorá potravina lepšie spĺňa tieto kritériá. Jednou z oblastí, ktorá hrá pri nákupnom rozhodovaní úlohu, je i obsah prídavných látok – éčok. Vzhľadom na zložitosť problematiky éčok nemá bežný občan dostatočné znalosti na interpretáciu informácie z obalu. Problematiku sťažuje i fakt, že éčka môžu byť na obale uvedené dvoma spôsobmi, buď vypísaným názvom, alebo E-kódom. Napríklad vitamín C môžeme vidieť na etikete potraviny raz ako kyselinu L-askorbovú inokedy ako E 300. Zmätení spotrebitelia, pre ktorých je zloženie potravín dôležité, potom používají rôzne pomocné a často bohužiaľ veľmi pochybné „kartičky" so zoznamami nebezpečných éčok s informáciami bez akéhokoľvek vedeckého podloženia. Napríklad - často sa na týchto kartičkách medzi nebezpečnými látkami objavuje E 330, teda všeobecne celkom neškodná kyselina citrónová.

Dôvody PREČO nakupovať potraviny s logom CEFF

  • máte istotu absencie konzervantov, umelých farbív, sladidiel a glutamanov
  • nejde o propagáciu jedného výrobcu či lobistickej skupiny, logo sa udeľuje plošne a ponúka sa všetkým výrobcom, ktorí splnia požadované kritériá zloženia potravín v oblasti éčok
  • znížíte objem chémie prijímaný v strave a urobíte niečo pre svoje zdravie a zdravie vašej rodiny
  • podporíte osvetu a zapojíte sa do diskusie týkajúcej sa problematiky používania éčok v potravinách
  • budete sa podieľať na motivácii výrobcov nahradzovať najviac sledované éčka inými, zdraviu prospešnými látkami

Viac informácií o projekte