- antioxidanty
- baliace plyny
- emulgačné (taviace) soli
- emulgátory
- farbivá
- hnacie plyny
- chemické konzervačné látky
- kypriace látky
- látky zlepšujúce múku
- modifikované škroby
- nosiče
- objemové činidlá
- penotvorné látky
- povlakové látky
- protihrudkujúce látky
- protipeniace činidlá
- regulátory kyslosti
- rozpúšťadlá
- sekvestranty
- sladidlá
- stabilizátory
- stužovadlá
- zahusťovadlá
- zvlhčujúce látky
- zvýrazňovače chuti a vône
- želírujúce látky
Zvlhčovadlá sú látky chrániace potravinu pred vysúšaním tak, že obmedzujú vplyv vzduchu s nízkou relatívnou vlhkosťou alebo urýchľujú rozpúšťanie prášku vo vodnej fáze.
Kód | Látka | CEFF povolené |
---|---|---|
E 325 | Mliečnan sodný | Ano |
E 339 | Fosforečnany sodné | Ano |
E 340 | Fosforečnany draselné | Ano |
E 341 | Fosforečnany vápenaté | Ano |
E 350 | Jablčnany sodné | Ano |
E 414 | Arabská guma | Ano |
E 420 | Sorbitol | Ne |
E 422 | Glycerol | Ano |
E 450 | Difosforečnany | Ano |
E 452 | Polyfosforečnany | Ano |
E 967 | Xylitol | Ano |
E 968 | Erytritol | Ano |
E 1200 | Polydextrózy | Ano |
E 1518 | Glycerol-triacetát (syn. Triacetin) | Ano |
E 1520 | Propylénglykol (syn.Propandiol) | Ano |